11 Aralık 2014 Perşembe

Buz Hokeyi Kuralları


Buz Hokeyi, buzun üzerinde iki takımla oynanan bir spor veya oyundur. Oyuncular hokey patenlerini giyip hokey sopalarıyla diski (pakı) kontrol etmeye çalışırlar. Oyuncular diski (pakı) kaleye sokarak sayı bulurlar. Takımda biri kaleci olmak üzere altı oyuncu molasız oynar. Aslen bir takımda 20'den fazla oyuncu vardır. Bir oyuncu kuralları ihlal ederse hakem ceza olarak takımı bir süreliğine 5 kişiyle oynatır. 26x56 mt. genişlikte bir alanda oynanır. 15 ya da 20 dakikalık üç devreden oluşur.

Buz Hokeyi Sahası

Buz hokeyi konusunda Kanada, Rusya, İsveç, Finlandiya, Çek Cumhuriyeti, Amerika Birleşik Devletleri ve Slovakya önde gelen ülkelerdir. Dünyadaki en iyi oyuncuların çoğu NHL'dendir (Ulusal Hokey Ligi). Yılın sonunda Stanley Kupası'nı kazanmaya çalışırlar.Kuzey Amerika'da kadınlar Bayanlar Ulusal Hokey Ligi ve Bayanlar Batı Hokey Ligi'nde oynar. Kuzey Amerika ve Avrupa'da erkekler hokeyi kadınlar hokeyinden daha popülerdir. Olimpiyatlarda hokey hem kadınlar hem de erkekler tarafından oynanır. Buz hokeyi 19. yüzyılda Kanadalı güverteciler tarafından bulunmuştur. NHL 1917'de başlamıştır. 2007 itibariyle doğu-batı konferansı adlarıyla 15'lik iki ligi vardır.

Bu sporun en popüler olduğu ülkeler ABD, Kanada, Rusya, İsveç, Finlandiya ve Çek Cumhuriyeti'dir.

Kuralları:

NOT: Bu kuralın uygulamasında, hakemin kötü davranış veya küçük oturma cezası verme arasında inisiyatifi vardır. Ancak hakemin ilke olarak, oturma sıralarında veya yakınında ama buz dışında olan bir ihlal için ve oynamayan oyuncular ve kimseler için bir küçük oturma cezası vermesi beklenir. Kötü davranış cezası, buzda veya ceza sıralarında olan ve hakemin rahatça kimin yaptığını ayırt edebileceği durumlarda verilir.

a) Oyun sırasında hakemlerden herhangi birinin kararını tartışan veya karsı gelen veya rakip oyuncuya ceza verilmesi için dalan (kendini fırlatan) oyuncuya sporculuk dışı davranıştan dolayı bir küçük ceza verilir. Eğer oyuncu bu tartışma veya karşı gelmeyi sürdürürse, sırası ile bir kötü davranış ve oyun kötü davranış cezası verilir.

b) Eğer bir oyuncu aşağıdakilerden birini yaparsa, takımına bir küçük oturma cezası verilir:
1. Ceza aldıktan sonra, hakemin uyarısına rağmen doğrudan ceza sıralarına ya da soyunma odalarına gitmezse,

2. Buz dışındayken, herhangi bir kimse ve özellikle hakemlerden birinin adını kullanarak, ahlak dışı, terbiyesiz ve aşağılayıcı sözler söyler ve/veya bu anlama gelecek hareket yaparsa,

3. Buz dışındayken, hakem, çizgi hakemi, zaman hakemi veya kale hakemlerinden biri ya da bazılarının görevine karışıcı şekilde konuşur veya davranışlarda bulunursa.

c) Aşağıdakileri yapan oyuncuya bir kötü davranış cezası verilir:

1. Buz içinde, oyun başlamadan evvel veya oyun sırasında veya oyun bitiminde, herhangi bir kimse için ahlak dışı, terbiyesiz ve aşağılayıcı sözler söyler ve/veya bu anlama gelecek hareket yaparsa, (oyuncu oturma sıralarının yakınında olması dışında- bknz. (b)2. Madde)

2. Pakı almaya giden herhangi bir hakem, pakı almaktayken, kasten paka vurarak almasını önlerse.

3. Herhangi bir malzemeyi kasten buz dışına fırlatırsa ceza alır.

4. Yan duvarlara (bordlara) sopası veya başka malzemeyle vurursa,

5. Katıldığı ve ayrılmış bir kavga veya itişme sonrasında derhal ceza sıralarına gitmeyip, buza düşmüş malzemesini alma bahanesiyle buzda durursa. Eldiveni, sopası v.b. ceza sırasına bir takım arkadaşı tarafından getirilecektir.(bu kötü davranış cezası, alacağı diğer cezalara ek olarak verilir.)

6. Rakip oyuncu(lar)ı ceza almaya sevk edecek davranışları (tehdit, küfür, çirkin davranış ve benzerleri), hakemin bir uyarısını almasına rağmen sürdürürse,

7. Ceza sıralarında yerini almak için olmasının dışında hakem, çizgi hakemi, zaman hakemi, ceza kutusu görevlileri, sayı hakemi veya anons hakemi ile konuşurken, hakem sahasına girmeye teşebbüs eder veya içinde durmayı sürdürürse. 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder